Αρχική > Γάμος > Συμβουλές

Συμβουλές

Η Προετοιμασία για το Γάμο

Βήμα 1: Ξεκινήστε από τα βασικά
Είστε βέβαιοι ότι θέλετε να παντρευτείτε; 

Βήμα 2: Είδος γάμου
Αν απαντήσατε Ναι στο Βήμα 1, τότε βρίσκεστε στο σημείο απόφασης σχετικά με το είδος του γάμου: Θρησκευτικός ή Πολιτικός; 

Βήμα 3α: Θρησκευτική Γραφειοκρατία
Τώρα βρίσκεστε με «τα πόδια στην πλάτη και έχετε αρχίσει να τρέχετε». Πριν ξεκινήσετε τις προετοιμασίες για την οργάνωση του γάμου σας, φροντίστε τα διαδικαστικά για την έκδοση των αδειών.
Τα Δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε και τα οποία θα πρέπει να υποβάλλεται στην εκκλησία της ενορίας όπου θα τελεστεί ο γάμος είναι:
 1. Πιστοποιητικό αγαμίας από την ενορία του τόπου της τελευταίας κατοικίας των μελλονύμφων.
 2. Δημοσίευση σε ημερήσια Αθηναϊκή εφημερίδα (δύο φύλλα, ένα για τον καθένα).
 3. Παράβολο των 15 ευρώ πράσινο (ονομαστικής αξίας 14,67 ευρώ) από δημόσιο ταμείο.
 4. Σε περίπτωση που ένας από τους μελλόνυμφους δεν τελεί γάμο για πρώτη φορά, απαιτούνται επιπλέον ληξιαρχική πράξη θανάτου/ διαζυγίου και βεβαίωση από την μητρόπολη που να αναφέρει τον βαθμό του τελευταίου γάμου.
Αφού τελειώσετε με την Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου και μετά την τελετή θα πρέπει να κάνετε α) Η Δήλωση του γάμου στα δημοτολόγια του Δήμου όπου θα διαμείνετε και β) Το Άνοιγμα οικογενειακής μερίδας λόγω γάμου, ενώ καλό θα ήταν να μην αμελήσετε να αλλάξετε την Αστυνομική σας Ταυτότητα.

Βήμα 3β: Πολιτική Γραφειοκρατία
Αν απαντήσατε Ναι στο Βήμα 1 και 3β στο Βήμα 2, τότε βρίσκεστε με «τα πόδια στην πλάτη και έχετε αρχίσει να τρέχετε». Πριν ξεκινήσετε τις προετοιμασίες για την οργάνωση του γάμου σας, φροντίστε τα διαδικαστικά για την έκδοση των αδειών.
Λίγο χιούμορ
Πριν το γάμο...

Αυτός: Ναι. Επιτέλους. Δεν μπορούσα να περιμένω άλλο.
Αυτή: Θέλεις να φύγω;
Αυτός: Όχι. Ούτε καν να το σκέφτεσαι!
Αυτή : Με αγαπάς;
Αυτός : Φυσικά! Όσο πάει και πιο πολύ!
Αυτή: Με έχεις απατήσει ποτέ;
Αυτός: Όχι βέβαια!
Αυτή: Θα με φιλήσεις;
Αυτός: Οπωσδήποτε!
Αυτή : Θα με χτυπήσεις;
Αυτός: Είσαι τρελή; Δεν είμαι τέτοιος τύπος!
Αυτή: Μπορώ να σε εμπιστευτώ;
Αυτός: Ναι.
Αυτή: Αγάπη μου!

Μετά το γάμο... Απλά ξαναδιάβασε από το τέλος προς την αρχή!

Η Οργάνωση του Γάμου
Προϋπολογισμός
Η οργάνωση είναι το Β και το Ω ενός επιτυχημένου γάμου, γιατί το Α είναι ο καθορισμός του προυπολογισμού. Από αυτόν θα εξαρτηθούν όλα τα υπόλοιπα. Καθορίστε τον προϋπολογισμό σας προσθέτωντας 20% απρόβλεπτα έξοδα. Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα υπερβείτε σίγουρα τον αρχικό προυπολογισμό, καθώς την τελευταία στιγμή πάντα προκύπτουν κάποια έκτακτα έξοδα.
Αφού καθορίσετε τον προϋπολογισμό συνεχίστε με τα εξής βήματα (μην ξεχνάτε ότι η ουσία βρίσκεται στην τελετή και πως πολλά από τα παρεμφερή, μπορούν να αφαιρεθούν):
 1. Καθορισμός ημερομηνίας
 2. Επιλογή εκκλησίας
 3. Προσκλητήρια
 4. Στολισμός εκκλησίας
 5. Μπομπονιέρες
 6. Λιστα γάμου
 7. Μεταφορά της νύφης
 8. Φωτογράφιση, Βιντεοσκόπηση
 9. Δεξίωση

Προετοιμασία Οργάνωσης

Βήμα 1: Επιλέξτε ύφος
Κοσμικό. Απλό. Επίσημο. Χιουμοριστικό. Παιχνιδιάρικο. Εντυπωσιακό. Επιδεικτικό. Ρομαντικό. Ερωτικό. Επιλέξτε το ύφος που σας ταιριάζει και όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα.

Βήμα 2: Επιλέξτε θέμα
Αφού επιλέξετε ύφος, ήρθε η ώρα να επιλέξετε θέμα. Το θέμα θα σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο να γλυτώσετε χρόνο και χρήμα. Συζητήστε τις ιδέες σας με το συνεργάτη που θα επιλέξετε.

Βήμα 3: Επιλέξτε χώρο
Το ύφος και το θέμα θα σας βοηθήσουν ακόμη και στην επιλογή χώρου. Οι διαθέσιμοι χώροι για την πραγματοποίηση της τελετής και της εκδήλωσης είναι πάρα πολλοί. Κτήματα, Ξενοδοχεία, Παιδότοποι, Ταβέρνες και Εστιατόρια, Παραλίες βρίσκονται στη διάθεσή σας για να επιλέξετε.
Εσείς θα πρέπει να αποφασίσετε σε πρακτικά ζητήματα, όπως: Θα είναι όλα κοντά; Η εκδήλωση θα γίνει μακριά από την εκκλησία; Μήπως είναι καλύτερα ο χώρος της εκδήλωσης να έχει εκκλησάκι; ή ο επαύλιος χώρος της εκκλησίας να επιτρέπει την πραγματοποίηση εκδήλωσης;

Βήμα 4: Επιλέξτε συνεργάτη
Η επιλογή του συνεργάτη είναι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για την επιτυχία. Αποφεύγουμε τον όρο «προμηθευτής» γιατί σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε έναν συνεργάτη που θα είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή έως το τέλος.

Βήμα 5: Λίστα καλεσμένων
Γράψτε σε μια λίστα όλα τα ονόματα ... ακόμη και τα δικά σας! Γονείς, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, όσοι σας κάλεσαν στους δικούς τους γάμους, ζητήστε λίστα από τους κουμπάρους, τους παπούδες και τις γιαγιάδες.

Ο Ψυχολόγος

Αποτυπώστε τη φράση: «Αποκλείεται να τους ευχαριστήσετε όλους» και επικεντρωθείτε στη φράση «Αυτή η ημέρα είναι δική μας και πρέπει να την απολαύσουμε». Αυτή η δήλωση θα σας βοηθήσει να περάσετε καλύτερα και να απολαύσετε τον γάμο σας. Θυμηθείτε ότι, αυτός είναι ο γάμος σας και την τελευταία λέξη στις αποφάσεις την έχετε εσείς. Αυτός είναι ο γάμος σας γι΄αυτό κάντε τον όπως εσείς θέλετε.

Η Παράδοση

Αν τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων σας δε σας εκφράζουν, μην υποκύψετε. Θυμηθείτε τη δήλωση του ψυχολόγου «Αυτή η ημέρα είναι δική μας και πρέπει να την απολαύσουμε». Ο γάμος μας δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταθέσουμε φόρους τιμής στην παράδοση.

Η Δεξίωση

Συνήθως το 50% του προυπολογισμού ενός γάμου αφορά στα έξοδα της δεξίωσης, γι΄αυτό και είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με επαγγελματίες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις ιδέες σας πραγματικότητα.
Διατηρείστε το ύφος και το θέμα που έχετε επιλέξει σε όλες τις επιλογές σας σχετικά με τη δεξίωση: από την επιλογή του χώρου, τη διακόσμηση, το menu, τον τρόπο σερβιρίσματος, έως την τούρτα και τη μουσική.

Η Οργάνωση

Συμβουλή: Αναθέτουμε τη δημιουργία των υλικών σε έναν επαγγελματία και όχι σε διαφορετικούς, γιατί αυτό θα μας οδηγήσει σε καθυστερήσεις με ολέθρια αποτελέσματα. Προσκλήσεις, Μπομπονιέρες, Στολισμός, Ρούχα κλπ αποτελούν στοιχεία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης από τον ίδιο επαγγελματία.

Όλα ξεκινούν με την πρόσκληση
Αφού ετοιμάσαμε τη λίστα μας και κλείσαμε το χώρο της τελετής και το χώρο της εκδήλωσης προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι η παραγγελία των προσκλητηρίων. Η επιλογή, η εκτύπωση, η προετοιμασία και η διανομή των προσκλητηρίων δεν είναι εύκολη υπόθεση και γι’ αυτό πρέπει να γίνει έγκαιρα. Θα πρέπει να υπολογίσετε τουλάχιστον 2 μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, από τη στιγμή που θα αρχίσετε να αναζητείτε συνεργάτη έως τη στιγμή της αποστολής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδιάζουμε το πλάνο μας ανάποδα με τελικό σημείο την αποστολή των προσκλητηρίων, η οποία θα πρέπει να γίνει 20 ημέρες με 1 μήνα πριν από το γάμο.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα παρεμβάλλονται ενέργειες όπως: Αναζήτηση συνεργάτη, Συζήτηση για την ιδέα μας, Σχεδιασμός των ιδεών μας από το συνεργάτη που επιλέξαμε, Τελική επιλογή, Σχεδιασμός και Εκτύπωση, Αναγραφη ονομάτων στους φακέλους (χειρόγραφα), Παραλαβή προσκλητηρίων, Εμφακέλλωση, Αποστολή ή/και διανομή.

Αν ο γάμος σας γίνεται μακριά από το μέρος όπου κατοικείται ή αν κάποιοι απ΄ όσους σκοπεύετε να καλέσετε μένουν μακριά, φροντίστε να τους ειδοποιήσετε νωρίτερα. ΄Ετσι θα έχουν όλοι την άνεση να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Συμβουλή 1: Θα πρέπει να παραδώσετε εσείς προσωπικά σε κάθε συγγενή, γνωστό και φίλο τις προσκλήσεις.
Συμβουλή 2: Φροντίστε να εκτυπώσετε παραπάνω τεμάχια (+10% τουλάχιστον), καθώς όλο και κάποιον θα θυμηθείτε λίγες μέρες πριν το γάμο.
Συμβουλή 3: Εκτυπώστε κάρτες μικρού μεγέθους – σε ίδιο χαρτί με αυτό της πρόσκλησης – για να στείλετε ευχαριστήρια επιστολή για τα δώρα και την παρουσία τους, σε όλους όσοι σας τίμησαν.
Συμβουλή 4: Για περισσότερο επίσημο χαρακτήρα το πρωτόκολλο λέει πως καλούν οι γονείς για το γάμο των παιδιών τους. Ωστόσο η επιλογή είναι του ζευγαριού.

Ο στολισμός της εκκλησίας ή/και του τραπεζιού
Ο στολισμός διέπεται από το ύφος, το χαρακτήρα και την Ιδέα που έχουμε επιλέξει. Όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, σχεδιασμού και συμφωνίας περίπου 2-3 μήνες πριν από την τελετή. Φροντίζουμε να έχουμε σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για όλα όσα μας προσφέρονται. Δεν υποκύπτουμε σε δηλώσεις στυλ «Μην ανησυχείς θα είναι όλα υπέροχα».

Μπομπονιέρες
Τις μπομπονιέρες – σε ποσότητα μεγαλύτερη από τον αριθμό των ατόμων που προσκαλέσαμε (δείτε τη σημείωση) – τα παραγγέλνουμε την ημέρα που παραγγέλνουμε και τις προσκλήσεις, έτσι ώστε να αποφύγουμε προβλήματα με καθυστερήσεις και ελλείψεις υλικών. Η παραλαβή τους προγραμματίζεται για την τελευταία εβδομάδα πριν το γάμο, ώστε να έχουμε περιθώριο διόρθωσης οποιουδήποτε λάθους.

Σημείωση: Η σωστή ποσότητα για τις μπομπονιέρες καθορίζεται – σε μεγάλο βαθμό – από τον αριθμό των προσκλήσεων. Αν για παράδειγμα εκτυπώσετε 600 προσκλήσεις (αυτό σημαίνει ότι αναμένετε 1200 άτομα – κατά προσέγγιση) θα πρέπει να παραγγείλετε 1000 μπομπονιέρες. Αν εκτυπώσετε 300 προσκλήσεις (600 άτομα) θα παραγγείλετε 600 μπομπονιέρες, ενώ αν εκτυπώσετε 30 προσκλήσεις (60 άτομα) θα παραγγείλετε 70 μπομπονιέρες.

Το δώρο του Κουμπάρου
Ας μην το αφήσουμε για την τελευταία στιγμή. Για να είμαστε δημιουργικοί και εύστοχοι, καλούμε σε βοήθεια τις «μυστικές υπηρεσίες», όπως ονομάζονται φίλοι, φίλες, γονείς, θείες κλπ, ώστε να πληροφορηθούμε τα γούστα αλλά και τις ανάγκες του. Δεν είναι σωστό να αγοράζουμε το δώρο με βάση τις δικές μας επιθυμίες ή τη συνηθισμένη επιλογή ενός ρολογιού. Η προσφορά ενός δώρου που γνωρίζουμε πως θα του αρέσει είναι εξαιρετικά τιμητική χειρονομία.

Η οπτικοακουστική κάλυψη
Φωτογραφία και Video έχουν εισχωρήσει πλέον στην καθημερινότητά μας. Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν φωτογραφική μηχανή αρκετών megapixels και μια καλή ψηφιακή videocamera. Η τεχνολογία μας κάνει τη ζωή πολυ πιο εύκολη, αλλά – προς θεού – μην καλύψετε το γάμο σας με τη φωτογραφική σας μηχανή. Προτιμήστε έναν επαγγελματία, συζητήστε μαζί του τι θέλετε και ζητήστε να σας παραδώσει το επεξεργασμένο υλικό σε διάφορες μορφές. Για παράδειγμα οι φωτογραφίες μπορούν να γίνουν όμορφα, πρωτότυπα albums και το video να γίνει μια διασκεδαστική ταινία «μικρού μήκους». Φτιάξτε μερικά αντίγραφα και δωρίστε σε ανθρώπους που το επιθυμείτε.

Μικρές λεπτομέρειες
Καθορίστε τα άτομα που θα μοιράσουν τις μπομπονιέρες. Μεριμνήσετε για τους καλεσμένους σας που θα έρθουν από μακριά. Αν έχετε τη δυνατότητα θα πρέπει να φιλοξενήσετε ή να μεριμνήσετε για τη φιλοξενία όσων θα σας κάνυν την τιμή να έρθουν από μακριά.

Η Επιλογή των κουμπάρων

Ένας, δύο ή περισσότεροι – ο κουμπάρος, η κουμπάρα ή οι κουμπάροι – σύμφωνα με την παράδοση προέρχονται από το φιλικό περιβάλλον. Προσφέρουμε την τιμή σε έναν φίλο μας ή μια φίλη μας να δεθούν μαζί μας σε μια άλλη σχέση, πέραν αυτής της φιλίας. Στη σύγχρονη εποχή δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να επιλέγονται ως κουμπάροι, άτομα υψηλής κοσμικής αξίας, πολιτικοί και άλλοι, φαινόμενο που δε συνάδει με την έννοια του γάμου, όχι ως μυστηρίου, αλλά ως σχέσης.

SavoirVivre: Οι υποχρεώσεις του κουμπάρου δεν είναι λίγες, ούτε ευκαταφρόνητες οικονομικά για αυτό και το ζευγάρι θα πρέπει να είναι ελαστικό στις προτιμήσεις και τις επιθυμίες του. Σε κάθε περίπτωση εφόσον τιμούμε το φίλο μας ή τον γνωστό μας αναθέτωντας τον ρόλο του κουμπάρου θα πρέπει να τον εμπιστευόμαστε και σ΄ όλα τα υπόλοιπα και δεν θα πρέπει να εμπλεκόμαστε και να έχουμε απαιτήσεις.

Οι Υποχρεώσεις των κουμπάρων

Αγορές
Οι οικονομικές υποχρεώσεις των κουμπάρων αφορούν κυρίως στα στέφανα, στις λαμπάδες και στην πληρωμή της εκκλησίας. Σημ.: Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι κουμπάροι πληρώνουν και τις μπομπονιέρες. Στις προαιρετικές υποχρεώσεις σας είναι η προμήθεια του δίσκου στον οποίο τοποθετούνται τα στέφανα πριν αλλαχθούν – πάνω σε λίγα κουφέτα – ενός ποτηριού και ενός μπουκαλιού κόκκινου κρασιού. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στην Ηπειρο, το κρασί το πηγαίνει στην εκκλησία η μητέρα της νύφης.

Την επιλογή για τα στέφανα και τις λαμπάδες τον κάνετε αν θέλετε μαζί με το ζευγάρι για να ταιριάζουν με το γενικότερο ύφος του γάμου. Εάν είστε φίλοι του ζευγαριού, η ενεργός ενασχόληση με τα θέματα της διοργάνωσης του γάμου θα είναι περισσότερο μια απολαυστική και λιγότερο μια αγχωτική διαδικασία.

Πληρωμές
Πριν ή μετά από την τελετή υπογράφετε μαζί με το ζευγάρι τις άδειες του γάμου και πληρώνετε για την τελετή το αντίτιμο της συνήθους φράσης «ότι προαιρείσθε».

Δώρο
Μην ξεχάσετε να αγοράσετε ένα δώρο για το σπίτι των νεόνυμφων.

Στην τελετή και μετά
Την ημέρα του γάμου ο κουμπάρος συνοδεύει τον γαμπρό στην εκκλησία. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κουμπάρος στέκεται δίπλα από τον γαμπρό, κρατώντας αναμένη λαμπάδα. Με τα χέρια σταυρωμένα αλλάζει τις βέρες και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλάζει τα στέφανα, την ώρα που ο ιερέας θα του κάνει το σινιάλο, για το «δόξει και τιμεί στεφάνωσον αυτούς». Μετά το πέρας της τελετής χαιρετά μαζί με το ζευγάρι τους προσκεκλημένους και στη συνέχεια γίνεται ο συνοδός του ζευγαριού. Τους συνοδεύει στη φωτογράφηση, τους μεταφέρει στη δεξίωση, κάθεται μαζί τους στο κεντρικό τραπέζι και στο τέλος του γλεντιού τους πηγαίνει στο σπίτι ή στο αεροδρόμιο για το ταξίδι του μέλιτος.

end faq