Αρχική > Βάπτιση > Συμβουλές

Συμβουλές

Οι Υποχρεώσεις των Αναδόχων

Οι υποχρεώσεις των αναδόχων ξεκινούν με την αγορά του σταυρού και την αγορά του πακέτου των βαπτιστικών και ολοκληρώνονται με την πληρωμή της εκκλησίας.

Στα Βαπτιστικά συμπεριλαμβάνονται:

 • Η λαμπάδα
 • Το κουτί με τα ρούχα, τα παπούτσια και τα καλτσάκια
 • Τα λαδόπανα (το σεντονάκι που σκουπίζουν οι ανάδοχοι το μωρό, τα εσώρουχα καθώς και η μεγάλη και μικρή πετσέτα).
 • Η μικρή πετσέτα θα χρησιμοποιηθεί για να σκουπίσουν τα χέρια ο ιερέας και ο/οι ανάδοχοι
 • Το μπουκάλι με το λάδι
 • Το μπουκάλι με το λάδι θα πρέπει να το έχει γεμίσει με δικό του λάδι ο ανάδοχος
 • Σαπούνι
 • 3 κεράκια
 • Μαρτυρικά
  Ο αριθμός ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων

 

Η Επιλογή του Αναδόχου

Ακολουθώντας την παράδοση, η επιλογή του νονού δεν θα πρέπει να είναι μια επιπόλαια κίνηση. Ο νονός θεωρείται ως ο δεύτερος γονιός του παιδιού και γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι επιλογή ζωής. Συνήθως επιλέγουμε έναν καλό μας φίλο, ενώ τις περισσότερες φορές πρόκειται για τον κουμπάρο μας, τον άνθρωπο που μας ένωσε με τα δεσμά του γάμου.

SavoirVivre: Οι υποχρεώσεις του νονού δεν είναι λίγες, ούτε ευκαταφρόνητες οικονομικά για αυτό και οι γονείς θα πρέπει να είναι ελαστικοί στις προτιμήσεις και τις επιθυμίες τους. Σε κάθε περίπτωση εφόσον τιμούμε το φίλο μας ή τον γνωστό μας αναθέτωντας τον ρόλο του αναδόχου θα πρέπει να τον εμπιστευόμαστε και σ΄ όλα τα υπόλοιπα και δεν θα πρέπει να εμπλεκόμαστε και να έχουμε απαιτήσεις.

Η Προετοιμασία

Επιλέξτε ύφος
Κοσμικό. Απλό. Επίσημο. Χιουμοριστικό. Παιχνιδιάρικο. Επιλέξτε το ύφος που σας ταιριάζει και όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα.

Επιλέξτε θέμα
Αφού επιλέξετε ύφος, ήρθε η ώρα να επιλέξετε θέμα: Η Ωραία Κοιμωμένη, Ο Πρίγκηπας, Το Ροζ συννεφάκι, ο Γαλάζιος Ιππότης και πολλά ακόμη είναι ιδέες που θα συζητήσετε με το συνεργάτη που θα επιλέξετε.

Επιλέξτε χώρο
Το ύφος και το θέμα θα σας βοηθήσουν ακόμη και στην επιλογή χώρου. Οι διαθέσιμοι χώροι για την πραγματοποίηση της τελετής και της εκδήλωσης είναι πάρα πολλοί. Κτήματα, Ξενοδοχεία, Παιδότοποι, Παιδικές χαρές, Ταβέρνες και Εστιατόρια, Παραλίες βρίσκονται στη διάθεσή σας για να επιλέξετε. Εσείς θα πρέπει να αποφασίσετε σε πρακτικά ζητήματα, όπως: Θα είναι όλα κοντά; Η εκδήλωση θα γίνει μακριά από την εκκλησία; Μήπως είναι καλύτερα ο χώρος της εκδήλωσης να έχει εκκλησάκι; ή ο επαύλιος χώρος της εκκλησίας να επιτρέπει την πραγματοποίηση εκδήλωσης;

Επιλέξτε σωστό συνεργάτη
Η επιλογή του συνεργάτη είναι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για την επιτυχία. Αποφεύγουμε τη χρήση του όρου «προμηθευτή» γιατί σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε ένα συνεργάτη που θα είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή έως το τέλος.

Φτιάξτε τη λίστα των καλεσμένων
Γράψτε σε μια λίστα όλα τα ονόματα ... ακόμη και τα δικά σας! Γονείς, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, όσοι σας κάλεσαν στα βαφτίσια των δικών τους παιδιών. Ζητήστε λίστα από τους νονούς, τους παπούδες και τις γιαγιάδες.

Η Οργάνωση

Συμβουλή: Αναθέτουμε τη δημιουργία των υλικών σε έναν επαγγελματία και όχι σε διαφορετικούς, γιατί αυτό θα μας οδηγήσει σε καθυστερήσεις με ολέθρια αποτελέσματα. Προσκλήσεις, Μπομπονιέρες, Στολισμός, Ρούχα κλπ αποτελούν στοιχεία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης από τον ίδιο επαγγελματία. 

Όλα ξεκινούν με την πρόσκληση
Αφού ετοιμάσαμε τη λίστα μας και κλείσαμε το χώρο της τελετής και το χώρο της εκδήλωσης προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι η παραγγελία των προσκλητηρίων. Η επιλογή, η εκτύπωση, η προετοιμασία και η διανομή των προσκλητηρίων δεν είναι εύκολη υπόθεση και γι’ αυτό πρέπει να γίνει έγκαιρα. Θα πρέπει να υπολογίσετε 1.5 με 2 μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, από τη στιγμή που θα αρχίσετε να αναζητείτε συνεργάτη έως τη στιγμή της αποστολής. Σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδιάζουμε το πλάνο μας ανάποδα με τελικό σημείο την αποστολή των προσκλητηρίων, η οποία θα πρέπει να γίνει 20 ημέρες με 1 μήνα πριν από τη βάπτιση. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα παρεμβάλλονται ενέργειες όπως: Αναζήτηση συνεργάτη, Συζήτηση για την ιδέα μας, Σχεδιασμός των ιδεών μας από το συνεργάτη που επιλέξαμε, Τελική επιλογή, Σχεδιασμός και Εκτύπωση, Αναγραφη ονομάτων στους φακέλους (χειρόγραφα), Παραλαβή προσκλητηρίων, Εμφακέλλωση, Αποστολή ή/και διανομή.

Ο στολισμός της εκκλησίας ή/και του τραπεζιού
Ο στολισμός διέπεται από το ύφος, το χαρακτήρα και την Ιδέα που έχουμε επιλέξει. Όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, σχεδιασμού και συμφωνίας περίπου 2 μήνες πριν από την τελετή. Φροντίζουμε να έχουμε σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για όλα όσα μας προσφέρονται. Δεν υποκύπτουμε σε δηλώσεις στυλ «Μην ανησυχείς θα είναι όλα υπέροχα».

Μπομπονιέρες και Γλυκά
Τις μπομπονιέρες – σε ποσότητα μεγαλύτερη από τον αριθμό των ατόμων που προσκαλέσαμε (δείτε τη σημείωση) – τα παραγγέλνουμε την ημέρα που παραγγέλνουμε και τις προσκλήσεις, έτσι ώστε να αποφύγουμε προβλήματα με καθυστερήσεις και ελλείψεις υλικών. Η παραλαβή τους προγραμματίζεται για την τελευταία εβδομάδα πριν τη βάπτιση, ώστε να έχουμε περιθώριο διόρθωσης οποιουδήποτε λάθους.

Σημείωση: Η σωστή ποσότητα για τις μπομπονιέρες καθορίζεται – σε μεγάλο βαθμό – από τον αριθμό των προσκλήσεων. Αν για παράδειγμα εκτυπώσετε 600 προσκλήσεις (αυτό σημαίνει ότι αναμένετε 1200 άτομα – κατά προσέγγιση) θα πρέπει να παραγγείλετε 1000 μπομπονιέρες. Αν εκτυπώσετε 300 προσκλήσεις (600 άτομα) θα παραγγείλετε 600 μπομπονιέρες, ενώ αν εκτυπώσετε 30 προσκλήσεις (60 άτομα) θα παραγγείλετε 70 μπομπονιέρες.

Το δώρο του Αναδόχου
Ας μην το αφήσουμε για την τελευταία στιγμή. Για να είμαστε δημιουργικοί και εύστοχοι, καλούμε σε βοήθεια τις «μυστικές υπηρεσίες», όπως ονομάζονται φίλοι, φίλες, γονείς, θείες κλπ, ώστε να πληροφορηθούμε τα γούστα αλλά και τις ανάγκες του Αναδόχου. Δεν είναι σωστό να αγοράζουμε το δώρο με βάση τις δικές μας επιθυμίες. Η προσφορά ενός δώρου που γνωρίζουμε πως θα του αρέσει είναι εξαιρετικά τιμητική χειρονομία.

Η οπτικοακουστική κάλυψη
Φωτογραφία και Video έχουν εισχωρήσει πλέον στην καθημερινότητά μας. Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν φωτογραφική μηχανή αρκετών megapixels και μια καλή ψηφιακή videocamera. Η τεχνολογία μας κάνει τη ζωή πολυ πιο εύκολη, αλλά – προς θεού – μην καλύψετε την τελετή της βάπτισης με τη φωτογραφική σας μηχανή. Προτιμήστε έναν επαγγελματία, συζητήστε μαζί του τι θέλετε και ζητήστε να σας παραδώσει το επεξεργασμένο υλικό σε διάφορες μορφές. Για παράδειγμα οι φωτογραφίες μπορούν να γίνουν όμορφα, πρωτότυπα albums και το video να γίνει μια διασκεδαστική ταινία «μικρού μήκους». Φτιάξτε μερικά αντίγραφα και δωρίστε σε ανθρώπους που το επιθυμείτε.

Μικρές λεπτομέρειες

 

 • Καθορίστε τα άτομα που θα μοιράσουν τις μπομπονιέρες και τα γλυκάκια.
 • Καθορίστε το άτομο που θα σας βοηθήσει στο γδύσιμο και στο ντύσιμο του μωρού για να μην δημιουργηθεί συνωστισμός.
 • Μεριμνήσετε για τους καλεσμένους σας που θα έρθουν από μακριά. Αν έχετε τη δυνατότητα, πρέπει να φιλοξενήσετε φίλους και συγγενείς που σας κάνουν την τιμή να έρθουν από μακριά
 • Μην ξεχάσετε: δεύτερη αλλαξιά, πάνα, μπιμπερό με νεράκι, δύο πιπίλες, σαλιάρες.

 

end faq